top of page

d-ark // NEWS

Nyt materiale gør solceller usynlige

DA //

Vinduer og skærme kan forsynes med et gennemsigtigt lag plast, som opsamler energi fra sollyset og sender den videre til solceller.

Af Henrik Bendix 22. aug 2014 kl. 15:51

Det gennemsigtige stykke plast kan opsamle de

usynlige bølgelængder af sollyset, så de kan

udnyttes i solceller. (Foto: Yimu Zhao)

Et hold forskere fra Michigan State University i USA har udviklet et gennemsigtigt plastmateriale, der kan høste energi fra sollys og sende den videre til solceller.

Plasten rummer små organiske molekyler, som kan tunes til at absorbere den usynlige ultraviolette eller nærinfrarøde stråling fra sollyset. Bagefter frigives energien igen i form af infrarød stråling med en bestemt bølgelængde.

Denne stråling ledes ud til kanten af plastmaterialet, hvor lange, tynde solceller omdanner den til elektricitet.

Da molekylerne hverken absorberer eller udsender lys i det synlige spektrum, er materialet gennemsigtigt for det menneskelige øje, så det kan bruges til at opsamle en del af den solenergi, der rammer et vindue, samtidig med at man beholder udsigten.

Teknologien er nok mest oplagt til højhuse, der har masser af vinduer, men ikke ret meget plads på taget til almindelige solceller. Det kræver selvfølgelig, at husets elektriske system er gearet til de strømproducerende vinduer.

Mobilen kan også forsynes med en skærm, der producerer strøm, så batterilevetiden forlænges – men så skal mobilen jo helst op af lommen og ud i solen.

Ifølge forskerne er materialet billigt at fremstille i stor skala, og det burde være muligt at hæve den effektivitet, hvormed solenergien forvandles til elektricitet, fra den nuværende ene procent til omkring fem procent.

Der findes lignende materialer, hvor effektiviteten er oppe omkring syv procent, men de er ikke fuldstændig gennemsigtige. I stedet giver de et farvet lys, som man måske ikke har så meget lyst til at sidde i.

En videnskabelig artikel om den nye energihøster er publiceret i tidskriftet Advanced Optical Materials.

Category

bottom of page