Gennemsigtige solceller kan lægges på vinduer
DA //
Forskere har udviklet et gennemsigtigt materiale, der kan hive elektricitet ud af det infrarøde spektrum af sollys.
Af Jakob Møllerhøj 8. aug 2012 kl. 16:29
Ved kun at udnytte energien fra den infrarøde del af solens stråler har forskere fra University of California, Los Angeles, (UCLA) skabt en næsten gennemsigtig film, der omdanner solstråler til strøm.
Dermed baner filmen i princippet vej for nogle helt nye anvendelsesmuligheder for solceller, da eksempelvis vinduerne i en bygning kan beklædes med dem, uden at det synlige lys bliver holdt ude.
Der er tale om et organisk polymer, der omdanner den infrarøde del af lysspektrummet til elektricitet, mens den synlige del af lys kan trænge igennem. Perspektivet er alt fra overtrækning af ruder, så de producerer strøm, til at overtrække hele bygninger med solceller, skriver Los Angeles Times.
»En solfilm høster lys og omdanner det til elektricitet. I vores tilfælde, høster vi kun den infrarøde del,« siger professor ved UCLA Yang Yang til Los Angeles Times.
Ved kun at absorbere den infrarøde del af lyset kan det lade sig gøre at lave et materiale, som ikke behøver være sort eller blåt, som de fleste silicium-baserede solcellepaneler, forklarer han.
»Vi har udviklet et materiale, som absorberer infrarødt lys og er gennemsigtigt i forhold til det synlige lys,« siger Yang Yang ifølge Los Angeles Times.
Transparent metal
Ud over det organiske polymer har forskerne også opfundet en ny elektrode, der sidder inde i solfilmen.
»Vi har desuden skabt en ny elektrode. Et metal, der også er transparent. Så vi har skabt en ny solcelle,« siger Yang ifølge den amerikanske avis.
Elektroden er godt nok ikke i sig selv gennemsigtig, men den er så tynd, at man ikke kan se den, fortæller Yang Yang.
Der er tale om sølvtråde, der blot er 0,1 mikron tykke - det vil sige en tusindedel af bredden på et menneskehår. Tyndfilm, der reagerer på sollys, og som kan lægges på vinduer, findes allerede. Filmen bevirker, at ruderne bliver tonede, hvilket bliver brugt til at skrue ned for den infrarøde stråling og dermed holde varme ude. Men da den nye gennemsigtige film netop absorberer det infrarøde lys, kan den benyttes til både at skabe strøm, holde aircondition-forbruget nede og samtidig efterlade ruderne klare.
Kun halvt så effektiv - endnu
Træerne vokser dog ikke ind i himlen - endnu. Ifølge professor Yang er det ikke så effektivt at danne elektricitet ved isoleret at hive energi ud af den infrarøde stråling. Filmen omdanner blot omkring 6 procent af solstrålerne til elektricitet sammenlignet med omkring 12 procent for kommercielle solceller.
Yang fortæller, at det dog kan ændre sig, da forskerne på nuværende tidspunkt kun udnytter omkring en tredjedel af det infrarøde lys. Han mener derfor, at effektiviteten kan fordobles og næsten tredobles i fremtiden.
»Der er nogle begrænsninger, men det skulle være muligt at komme op på ti procent i løbet af de næste tre til fem år,« siger Yang Yang.