Solceller dækker op til 14 procent af Danmarks elforbrug i sommervejret
DA //
De danske solcelleanlæg har sat nye produktionsrekorder og leverede i de første 20 dage af juli 3,5 procent af det samlede elforbrug. Ved middagstid er det ofte over 10 procent.
Af Adam Fribo 31. jul 2014 kl. 06:03
Danmark har bagt under solen denne sommer, og det har resulteret i, at de danske solceller har produceret energi som aldrig før.
Når det går allerbedst, leverer solcelleanlæggene el til næsten 14 procent af det samlede danske forbrug, og det toppede således 19. juli mellem klokken 14 og 15 med 13,7 procent.
Ifølge et timeinddelt udtræk fra Energinets database over de første 20 dage i juli dækkede solcellerne mere end 10 procent af det samlede danske strømforbrug i sammenlagt 27 timer. De 20 dage er de nyeste tal, som Energinet.dk kan levere.
Regner man gennemsnittet ud for de 20 dage, viser det sig, at solcellerne har dækket 3,5 procent af det samlede danske elforbrug i hele perioden.
Energinet.dk kan ikke fortælle, hvilke typer af elproduktion Danmarks solceller fortrænger. Derfor er det heller ikke muligt at udregne en præcis CO2-besparelse.
Men hvis man tager udgangspunkt i, hvor meget CO2 en gennemsnitlig kilowatttime udleder, 471 gram, så har solcellerne skånet miljøet for 26.860 ton CO2 i perioden fra 1. til 20. juli.
Læs også: Nye tal: Støtten til grøn el eksploderer frem mod 2020
Allerede før den solbeskinnede juli blev der dog sat ny rekord i produktion fra de danske solceller.
»30. maj nåede vi en rekordhøj produktion fra solceller på 485 MW omkring kl. 13.15 dansk sommertid,« skriver miljøkoordinator Christian Friberg Nielsen fra Energinet.dk i en mail til Ingeniøren.
Det kan måske umiddelbart undre, at det er i foråret og ikke de solrige sommermåneder, at solcellerne slår rekord. Men ifølge Ivan Katic, der er seniorkonsulent ved Teknologisk Institut, er der en ganske naturlig forklaring på det – nemlig de høje temperaturer.
»Det er en konsekvens af de materialer, man bruger til at producere solceller. Når de bliver varme, falder spændingen. En anden faktor kan måske være, at når solen står lavere på himlen, kan det passe bedre til den måde, som mange danske solcelleanlæg er placeret på,« siger han og giver sit bud på de bedste omstændigheder at producere solenergi under:
»Jo koldere, des bedre.«
En tysk analyse viste tidligere på året, at 1,6 millioner danske hustage egner sig til placering af solceller.
Læs også: Ny kortlægning: 1,6 millioner danske hustage egner sig til solceller
Ifølge Energinet.dk er der knap 89.000 solcelleanlæg med en samlet kapacitet på 575 MW i Danmark.