top of page

d-ark // NEWS

Solcelleanlæg på 98,6 MW i RAnders

DA //

Næsten 20 procent vil et mark-baseret solcelleanlæg på 247 hektar lægge oven i Danmarks samlede kapacitet, hvis tilladelserne kommer på plads.

Af Helle Maigaard Erhardsen 15. sep 2014 kl. 14:44

Første skridt i processen mod opsætning af solcelleanlæg på næsten 100 MW i Randers Kommune blev taget i dag, hvor forslaget er sendt i fire ugers offentlig høring.

Der er tale om en ansøgning om tilladelse til seks jordbaserede solcelleanlæg. De får tilsammen en kapacitet på 98,6 MW, hvilket svarer til næsten 20 procent ekstra oveni Danmarks samlede solcelleeffekt på 576,6 MW.

Læs også: Solceller dækker op til 14 procent af Danmarks elforbrug i sommervejret

De seks parker vil samlet optage et areal på 247 hektar og skal efter planen kunne dække strømforbruget i 20.000 husstande. Det er virksomheden Solenergi Danmark, som vil opføre anlægget i den nordlige del af Randers Kommune.

Når de 247 hektar landbrugsjord i Randers er blevet belagt med solceller, vil de forventet kunne spare 42.000 tons CO2-udledning om året. Foto: Randers Kommune

Her skal anlæggene placeres

Harridslev, Linde: 17 MW, 42 hektar. Dalbyover, Dalbyneder, Hald, Tvede: 34 MW og 85 hektar. Sønderbæk I: 8 MW, 21 hektar. Sønderbæk II: 23 MW, 57 hektar. Gimming: 11 MW, 27 hektar. Udbyneder: 6 MW og 15 hektar.

Se debatoplægget fra Randers Kommune for kort og billeder af områderne.

Da områderne, som er udset til at huse solcellerne, ikke i dag er udlagt til tekniske anlæg i kommuneplanen, skal Randers Kommune efter høringen udarbejde et tillæg til både denne og til lokalplanerne for hvert af de seks områder. Afslutningsvis en VVM-screening, som skal afklare, om det vil være nødvendigt at gennemføre en fuld VVM-redegørelse for projektet.

Områderne er alle landbrugsjord, og lejeaftaler med lodsejerne er allerede på plads. Der kan alligevel komme klager ind fra naboer i forbindelse ved høringen, der vil vare fire uger frem fra i dag. Derfor har kommunen sendt høringen ud til alle, som bor mindre end 250 meter fra områderne.

Læs også: Regeringen bøjer sig: Dansk støtte til grøn strøm skal ændres

Anders Ztorm, der er direktør for Solenergi Danmark, er dog ikke bekymret for indsigelser fra naboer:

»Med mindre der er en eller anden, der pisker en storm op, plejer naboerne ikke at råbe højt. Så bliver det noget med at lappe huller i eksisterende læhegn for at skjule anlæggene, og den slags overkommelige ønsker,« siger Anders Ztorm til Randers Amtsavis.

Læs også: Nyhedsanalyse: Derfor bliver kampen om støtten til den grønne strøm en gyser

Med hensyn til genskin fra parkerne påpeger han, at der kun reflekteres tre procent af solens lys sammenlignet med almindeligt vinduesglas, som reflekterer 50-100 procent af strålerne.

Direktøren for Solenergi Danmark håber ifølge Randers Amtsavis på en hurtig sagsbehandling. Kan parkerne blive opsat inden årets udgang, er tariffen for den solcelleproducerede strøm nemlig 1,16 kroner per kwh de næste ti år, mens den falder til 1,02 kroner, hvis de først bliver opsat i 2015.

Category

bottom of page