top of page

d-ark // NEWS

Briter bygger flydende huse i oversvømmelsestruede områder

DA //

Kommentar:

"Spændende med nye tiltag der tilpasser sig klima og det nærmiljø byggerierne er opført i" måske kunne man lave løsninger der bruger hæve sænke princippet til at løse problemer med oversvømmelser i byer?" d-ark

Man kan godt bygge i områder, hvor der er risiko for oversvømmelser, hvis bare man tager højde for vandmasserne. Det viser flere britiske projekter.

Af Ulrik Andersen 16. okt 2014 kl. 11:12

På en naturskøn grund kun ti meter fra Themsen ligger et nyt hus. Eller hviler skulle man måske sige. For i modsætning til deres naboer behøver beboerne i huset ikke at frygte flodens luner. Når Themsen går over sine bredder, vil huset flyde ovenpå. Det skriver hjemmesiden enr.com

I stedet for et almindeligt fundament med en kælder er det 225 kvadratmeter store hus nemlig udstyret med et 'skrog' af beton. Skroget er placeret i en våddok og fastgjort til fire søjler, og husets to etager høje overbygning er konstrueret af lette materialer.

Amfibiehuset er bygget på et skrog nede i en våddok. Når vandet stiger, vil huset stige med. Beplantningen på grunden er udvalgt efter, hvor godt den kan håndtere oversvømmelser. Foto: Baca Architects

Aqaubox er et hus, der er designet til at kunne klare stigende vandstand. Huset skal opføres ved byggeforskningslaboratoriet BRE. Foto: Baca Architects

Alle installationer til vand, spildevand og elektricitet er udført i fleksible materialer, så de kan følge med, når vandet presser huset op.

Løsningen koster ifølge arkitekterne Baca Architects, som har projekteret huset sammen med ingeniører fra Techniker og HR Wallingfords, stort set det samme som at anlægge et nyt hus med kælder - eller 20-25 procent mere end et almindeligt hus uden kælder.

Baca Architects mente, at det var den bedste løsning på grunden. For hvis man havde løftet huset op på pæle, ville der have været stor afstand til den naturskønne grund, og alternativet med at bygge en husbåd ville myndighederne ikke godkende.

Projektet er det første amfibiehus i Storbritannien, men flere er på vej. Baca Architects har således yderligere to amfibiehuse på tegnebrættet, og sammen med byggeforskningslaboratoriet BRE er man i gang med at designe en hustype, der kan klare jævnlige oversvømmelser - dog uden at flyde.

Interessen for de oversvømmelsesikre huse i Storbritannien skyldes især manglen på egnede byggegrunde.

Category

bottom of page