top of page

d-ark // NEWS

Genbrug gulve og vægge i kontorbyggerier og spar 20 procent

DA //

Kommentar:

"Cowi's undersøgelser understreger om noget at det er på tiden at vi i byggebranchen begynder at tænke anderledes. At der kan spares op til 20% over tid ved at bruge modul-interiør, der er let fjerne og genbruge, bekræfter mig endnu engang i at nogle af de grundtanker der ligger i Cradle to Cradle filosofien er velbegrundet. Ikke alene kan man spare penge, men man belaster også miljøet mindre, ved at genvende som Cowi foreslår.

Der er dog meget mere at hente, hvis man fuldstændig ændre den måde vi traditionelt designer på i dag, nemlig ved at designe til komplet adskillelse, som nemt burde kunne inkorporeres i modul eks. byggeri. Krydder man det med "take back" forretningsmodeller, hvor producenter tager deres produkter tilbage og genanvender de enkelte materialer til nye produkter. Sker det er vi et skridt videre i den rigtig retning, mod en fremtid, hvor materiale ikke bliver til affald.

Der er lang vej endnu, for som Cowi påpeger så er der nogen der skal tage initiativ, om det så kun er ejendomejerne som denne artikel peger på er jeg ikke helt enig i, det er alle parter i byggebranchen, lige fra designere til driften af byggeriet." d-ark

Ved at bruge modulvægge, tæpper, der ikke er limede og tykke trægulve, kan kontorbyggerier spare 20 procent af ombygningsomkostningerne.

Af Ulrik Andersen 10. okt 2014 kl. 14:20

Spar 20 procent på dine ombygningsudgifter. Det lyder måske som et tilbud fra et byggemarked, men i dette tilfælde er det resultatet af en undersøgelse som rådgivningsfirmaet Cowi står bag.

I samarbejde med ejendomsadministrationsselskabet Datea har Cowi beregnet, hvor meget man kan spare ved at vælge materialer, der kan genbruges under den næste ombygning. Og der er meget at hente, forklarer chief innovation manager Jasper Steinhausen fra Cowi.

»Lejemål bliver kortere og kortere. I dag er de fleste måske fem år, men flere og flere vælger 3-årige lejemål. Derfor bliver der bygget om hyppigere og hyppigere. Ved at vælge materialer, som er lette at pille ned, skille ad og bruge igen, kan man spare rigtig meget.«

Cowi har kigget på fem af de komponenter, der næsten altid bliver ændret ved ombygninger: trægulve, tæpper, lette vægge, tilhørende glasvægge og døre, loftsplader og ophæng/skinnesystemer og lysarmaturer og lyskilder.

»I dag sker der typisk det, at man flår tæppet af, river væggene ned og måske også tager loftet med. Så smider man det ud, og bygger noget nyt op i stedet.«

Selv om materialeomkostningen i den løsning umiddelbart er billigere i indkøb, så er den det ikke på sigt.

»Hvis du køber modulvægge, bruger et trægulv, der er tykt nok til at blive slebet, olieret, lakeret og tonet flere gange, opsætter lofter, der er lette at ændre, og tæpper, der ikke er limet fast, men som kan tages op og lægges ned igen, så skal du betale 10 procent mere i indkøb, men din næste ombygning vil blive 50 procent billigere og den næste igen vil være 20 procent billigere.«

Set over en 15-årig periode, hvor et lejemål typisk bliver ombygget tre gange, vil man derfor kunne spare 20 procent af omkostningen til de fem komponenter. Og de samlede omkostninger til hele ombygningen vil være omkring 10 procent lavere.

»Og hvis du eksempelvis skal bygge om hvert tredje år, så bliver fortjenesten endnu større,« understreger Jasper Steinhausen.

Men hvis det er så god forretning, og ombygningsklare komponenter allerede findes på markedet, hvorfor bruger ejendomsselskaberne dem så ikke bare?

»Vi er nødt til at starte med at tage en dialog med vores kunder - altså ejendomsejere - om det. For der følger mange ting med, som rykker på den måde, hele branchen fungerer på i dag,« siger projektleder og teamchef Martin L. Christensen fra Datea.

»Eksempelvis skal man diskutere selve håndteringen. Eksempelvis logistiken ved nedtagning, transport og lagerføring af de materialer, som ikke direkte kan genbruges i samme lejemål.«

Logistikken er et potentielt problem medgiver Jasper Steinhausen, men det er til at løse.

»Norges største ejendomsselskab, Entra Ejendomme, vil meget gerne begynde at bruge denne strategi og har indledt forhandlinger med komponentleverandørerne, hvor det bliver en del af kontrakterne, at de skal stå for logistikken omkring mellemlagring af komponenterne. Det koster selvfølgelig lidt penge, men det bliver formentlig ikke meget.«

I Jasper Steinhausens optik ligger den største barriere for at tænke mere helhedsorienteret omkring ombygningsprojekter i at potentielle besparelser på driftsbudgettet sjældent giver mulighed for at øge anlægsbudgettet. Derfor kræver det en beslutning på ledelsesniveau hvis eksempelvis sygehuse, plejehjem, institutioner og andre bygningstyper, der hyppigt bygges om, skal kunne høste gevinsterne.

»Der er en masse forhold, der gør det svært at konvertere fremtidige besparelser på driftsbudgettet til et øget anlægsbudget. Blandt andet skal man tænke noget mere langsigtet, end man er vant til. Hvis besparelsen først kommer efter fem år - som er længere end både valgperioder og de sædvanlige budgetlægningsperioder - så bliver det svært at overbevise beslutningstagerne om, at de skal satse på de langsigtede besparelser, men det er det, der skal til, hvis vi skal kunne rykke på det.«

Cowi holder i dag et seminar for beslutningstagere om fordelene ved at tænke i cirkulær økonomi.

Category

bottom of page