d-ark // NEWS

»Tordnende succes«: 39 procent af strømmen kom fra vindmøller i 2014

Ingeniøren

DA //

Aldrig tidligere har vindmøller leveret så stor en andel af strømmen herhjemme som sidste år. Vindmøllerne producerede så meget strømt at det svarer til, at 39,1 procent af elforbruget blev dækket af vindkraft, viser nye tal fra Energinet.dk ifølge Danmarks Radio og Ritzaus Bureau.

I 2013 udgjorde elproduktionen fra vindmøller 32,7 procent af det danske forbrug, men klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R) sammenligner i stedet med 2004. Dengang var vindkraftens andel 18,8 procent, og der er altså tale om mere end en fordobling på ti år.

»Vi har en tordnende succes, som der bliver lagt mærke til ud i verden. På klimakonferencen i Lima var folk nysgerrige efter den danske model, som viser, at når man vil, så kan man også,« siger ministeren til Ritzaus Bureau.

Over for Danmarks Radio betoner han, at Danmark ’helt sikkert’ når regeringens mål om at dække halvdelen af danskernes elforbrug med vindkraft i 2020.

»Vi sætter en enestående verdensrekord. Og det viser, at vi kan nå det, som er vores egentlige mål, nemlig at stoppe den globale opvarmning,« siger Rasmus Helveg Petersen til DR.

Januar 2014 blev rekordmåned med vindmøllestrøm svarende til 61,4 procent af det danske forbrug. Da var Dongs nye havmøllepark på 400 MW ved Anholt netop indviet, og den bidrager i det hele taget godt til stigningen. Der var i øvrigt tale om et normalt vindår, så der på årsbasis ikke er tale om, at usædvanligt blæsevejr satte ekstra fut i møllernes produktion.

De mange nye vindmøller førte i juleferien til negative elpriser, hvor mølleejerne måtte betale penge for at komme af med strømmen.

Category