top of page

d-ark // NEWS

Energivenlige huse sælger hurtigere og med mindre afslag

DA //

Det tager 74 dage ekstra og kræver 3 gange mere i afslag at sælge et hus med energimærke G i forhold til et hus med energimærke C. Samtidig kender 70 procent af danskerne ikke energimærkningen på deres hus.

Boliger med energimærke G kræver i gennemsnit knap 3 gange mere i prisnedslag end C-mærkede huse, når de skal sælges. Samtidig tager det markant længere tid at sælge de mest energiforbrugende huse sammenlignet med de boliger, der placerer sig i den anden ende af skalaen. Det konkluderer Spar Nord og energiselskabet NRGI på baggrund af nye data fra Boliga samt 1.000 interviews med danskere om deres energiforbrug. Energimærkningen på et hus fortæller, hvor energieffektivt og hvilken energimæssig stand huset er i, og dermed hvad det koster i varme-, el- og vandforbrug at bo i huset. Ifølge Benny Hebsgaard, der er energirådgiver i NRGI, er energimærkningen af et hus på højde med boligens tilstandsrapport og har derfor stor betydning for både køber og sælger,

- Selvom det kan virke uoverskueligt at forbedre energimærkningen på et hus, er det ikke altid lig med omfattende renoveringer af boligen. Du bør derfor gøre dig selv den tjeneste at kigge på boligens energirapport for at få et billede af, hvor omfattende renoveringer der er brug for, siger han. - Eksempelvis kan du nemt rykke 1 til 2 energimærkninger op ved at skifte det gamle olie- og gasfyr ud med en mere energivenlig varmekilde som en varmepumpe. Og bor du i et område uden mulighed for fjernvarme, kan du få monteret en varmepumpe, som giver besparelser i forbruget på 50 procent sammenlignet med olie og gas, fortsætter Benny Hebsgaard.

Er der tale om et almindeligt parcelhus på 120-150 kvm, kræver det ifølge Benny Hebsgaard en investering på cirka 90.000 kroner at få luft-vand-varmepumpe, mens jordvarme typisk beløber sig til 130.000 kr. Netop nu har kun 2 procent af de udbudte huse energimærke A, mens hele 30 procent har energimærke D. Næstflest huse er udbudt med energimærke C, der tegner sig for 21 procent af det samlede udbudsmarked. Ifølge chefanalytiker i Spar Nord Martin Lundholm er der flere gode grunde til at overveje at energirenovere sit hus. - På længere sigt er energirenovering med til at sikre din boligs værdi og ikke mindst højne sandsynligheden for, at der er købere til den, når den en gang skal sælges, siger han.

- Dertil kommer, at det er med til at reducere forbruget, og besparelserne bliver kun større i takt med, at energipriserne stiger. Samtidig er det lige nu historisk billigt at låne penge i boligen, hvilket også kan være med til at øge incitamentet for at skabe energibesparelser på længere sigt, uddyber han. Martin Lundholm opfordrer desuden boligejerne til på forhånd at regne på, hvad den konkrete energirenovering eller mindre forbedringer vil koste og forholde sig til, hvornår investeringen er tjent hjem igen

Category

bottom of page