top of page

d-ark // NEWS

Billigere end kulkraft energi

DA //

Nyt koncept vil presse prisen på solcelle-el

Den danske start-up-virksomhed SunTube vil med en ny type solcellemoduler gøre grøn el fra solceller billigere end kulkraft.

Af Bjørn Godske 7. sep 2014 kl. 10:00

Antallet af solcelleanlæg er i kraftig vækst i hele verden, for solceller er blevet markant billigere. Den samlede pris for en installeret watt er dog ikke faldet tilsvarende, for montagen er stadig dyr.

Direktør for det nystartede selskab SunTube Aps Peter Vesborg forklarer:

»Tidligere var det selve solcellekomponenten, der udgjorde den største andel af de samlede omkostninger til et solcelleanlæg. I dag udgør solcellekomponenten kun 20 procent, så omkostningerne til et solcelleanlæg er primært bestemt af de øvrige omkostninger,« siger han.

De øvrige omkostninger omfatter blandt andet glas, der beskytter solcellerne, stål til at bygge de stativer, som solcellepanelerne skal monteres på, og arbejdstimer til selve montagen.

Nyt maskinelt koncept

SunTube har derfor udviklet og patentanmeldt et helt nyt koncept for solcellemoduler, der gør det muligt at installere modulerne maskinelt direkte på jorden uden at skulle bruge en masse mandskabstimer eller dyre materialer.

Sammen med sine partnere, Rasmus Haahr og Jakob Lind Olsen, har han etableret SunTube ApS, og virksomheden skal nu med støtte fra det energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogram EUDP bygge et 5-kW-pilotanlæg sammen med partnerne Energi Midt, DTU og elektronikvirksomheden Faktor 3.

»Hvis solenergi skal gøre en forskel i verden, så skal der installeres flere terawatt, og solcelleparkerne skal laves i mega- eller gigawatt-størrelser. Det er den eneste måde, det kan konkurrere med kul på,« siger Peter Vesborg.

Han regner med, at prisen skal ned på én dollar per installeret watt i et solcelleanlæg.

»Så grundideen er at fremstille moduler, som kan lægges ud maskinelt. Solcellerne bliver holdt fast i den rigtige vinkel til solen via ballastkamre. På den måde slipper vi for stålstativerne. Samtidig slipper vi af med det dyre glas. I stedet bruger vi en tynd, UV-bestandig polymerfilm,« forklarer han.

Inden jul vil SunTube have det første lille modul klar til de indledende test, og når EUDP-projektet er færdigt, skal et pilotanlæg gerne stå færdig.

Danish Tech Challenge

SunTube deltager i Danish Tech Challenge, hvor 20 virksomheder, der alle arbejder med fysiske produkter, konkurrerer om at blive Danmarks bedste start-up i et forløb på fire måneder.

Under forløbet tilbydes virksomhederne gratis kontorplads på Scion DTU, adgang til prototypeværksted, mentorer, rådgivere, finansieringsstrategi og ikke mindst muligheden for at vinde hovedpræmien på 500.000 kr. til brug i deres virksomhed.

17 etablerede virksomheder og organisationer har meldt sig som rådgivere og vejledere til iværksætterne, blandt dem finder man IDA, Delta og Damvig Develop. Bag Danish Tech Challenge står Industriens Fond.

Category

bottom of page