top of page

d-ark // NEWS

Nyt måleapparat afslører fejl på solcelleanlæg i et snuptag

DA //

værksættervirksomhed har udviklet et måleapparat, der med én måling kan lokalisere fejlen i et træt solcelleanlæg. Solcellefirma kalder det for en stor landvinding.

Af Sanne Wittrup 29. sep 2014 kl. 06:23

I Tyskland kender de problemet. I Danmark vil det sandsynligvis vise sig inden for få år: Solcelleanlæg begynder at fejle og producere mindre strøm, og ejerne begynder at overveje, om enkelte solcellepaneler eller hele anlægget eller parken skal udskiftes.

Den jyske iværksættervirksomhed EmaZys Technologies med adresse i Green Tech Center i Vejle har derfor set behovet for et effektivt måleinstrument, der kan detektere og lokalisere fejl på solcelleanlæggene. Siden 2011 har fire udviklere og en direktør arbejdet med at udvikle et apparat til formålet.

Opfinder Anders Rand Andersen, der har en ph.d. i fysik, forklarer, at det unikke ved apparatet er, at det kan stille diagnosen for en hel streng af solcellepaneler – op til 24 paneler – i et solcelleanlæg med blot en enkelt måling.

»Dermed sparer servicemontører meget tid i forhold til alternativer, som er at måle elektrisk effekt på panelerne enkeltvis med dyre og komplicerede apparater,« forklarer han.

Ifølge Anders Rand Andersen er typiske fejl på solcellerne en kortslutning til jordforbindelse via bittesmå og usynlige huller i paneler eller kabler eller et regulært brud i kabler og andre strømveje.

I panelerne er der ligeledes indbygget bypass-dioder, som lader den stærke strøm løbe uden om panelet, hvis en skygge opstår, og disse dioder fejler hyppigt i billige paneler. Konsekvensen af dette er skader som følge af opvarmning, når en stærk strøm passerer gennem et passivt område af et panel, også kaldet et hotspot.

Denne type skade er irreversibel og kan lede til andre skader samt brand.

Bruger avanceret laboratorieteknologi

»Vores teknologi bygger på såkaldt impedans-spektroskopi, hvor man sender små sinussignaler ind i systemet og analyserer den strøm, der opstår. Ved at sende signaler med forskellig frekvens får man et spektrum, der gør, at man også kan lokalisere, hvor en eventuel fejl befinder sig,« forklarer Anders Rand Andersen.

Impedans-spektroskopi er ikke ny teknologi i sig selv, men EmaZys tager populært sagt teknologien ud af laboratoriet, hvor den har målt på små strømme og spændinger. I stedet anvender firmaet teknologien industrielt i DC-anlæg med høj elektrisk effekt, hvilket har krævet tilføjelse af en del ekstra elektronik.

Konceptet er beskyttet gennem to patenter i Danmark, og virksomheden har ansøgninger inde på to patenter i Europa, USA, Kina, Japan og Indien.

Som nævnt ser EmaZys et stort marked for sit produkt i takt med, at den voksende solcellebestand ældes, og fejl og slid begynder at melde sig. I 2013 var der installeret 150 GW solceller på verdensplan, svarende til 600 millioner paneler.

»Når solcelleparker for eksempel handles mellem investorer, skal de have en status for anlæggets tilstand, og det samme er jo relevant, når huse og bygninger med solcelleanlæg skal handles, for eksempel i Danmark. Her vil vores apparat også være relevant,« siger Anders Rand Andersen og tilføjer, at apparatet skal på markedet i 2015:

Tester sammen med kunderne

Inden da vil man dog gerne gennemføre flere prøver ude i marken og arbejde videre med brugergrænsefladen:

»Det skal være let for en montør ude på stedet med det samme at måle, hvor fejlen er,« siger Anders Rand Andersen.

Han tilføjer, at det er en bevidst filosofi for EmaZys at teste apparatet sammen med kunderne ude i felten, hvilket for eksempel har ført til, at man nu arbejder med en udgave, der kan kobles til ved inverteren og måle over længere tid, således at også periodiske fejl kan lokaliseres.

I solcellevirksomheden solarpark.dk har projektleder Kent Cording været med til flere fieldtests med apparatet, og han tøver ikke med at kalde princippet banebrydende:

»Det er rigtig godt, at serviceteknikeren kan se fejlen og dens placering med bare én måling på en hel park – ikke mindst i en tid, hvor lønudgifterne har så stor betydning,« siger han og tilføjer, at der allerede nu er gang i udskiftning og reparation af ældre solcelleanlæg i Tyskland, og at det også vil komme til Danmark.

EmaZys vil arbejde videre med teknologien og måleprincippet, som selskabet forventer også kan anvendes i forbindelse med andre energiteknologier.

Category

bottom of page