top of page

d-ark // NEWS

Siemens skal bygge ultrabillige havvindmøller i Aarhusbugten

DA //

Selskabet Havvind Århus Bugt har valgt Siemens som leverandør af 20 havmøller, der skal sælge strømmen langt billigere end Danmarks eksisterende havmølleparker.

Af Sanne Wittrup 30. sep 2014 kl. 14:47

Siemens Wind Power har vundet opgaven med at bygge og servicere 20 havvindmøller på hver 4 MW i en ny møllepark i Aarhusbugten, ejet af selskabet Havvind Århus Bugt. De to parter indleder nu kontraktforhandlinger, som forventes afsluttet i starten af 2015.

Med opgaven har Siemens Wind Power også vundet retten til at demonstrere, at man kan bygge havvindmøller til langt under den pris, som for eksempel anlæg af Anholt Havmøllepark kostede.

Dong Energy og selskabets partnere får 1,05 kroner pr. kWh for strømmen fra Anholt Havmøllepark, mens parken i Aarhusbugten afregnes til landmølletakst, hvilket bare er 25 øre pr. kWh oven i elmarkedsprisen. Den lå i 2013 på omkring 39 øre pr. kWh i årsgennemsnit, hvilket så vil give en totalpris på 65 øre pr. kWh. I praksis kan gennemsnitsprisen dog dække over meget store udsving over døgnet og over året.

Formand for Havvind Århus Bugt Søren Egge Rasmussen forklarer, at fastsættelse af den præcise pris er del af forhandlingen mellem Siemens og HÅB, hvor også den langsigtede serviceaftale er et vigtigt element:

»Men vindmøllefirmaerne har tidligere sagt, at prisen på havvind skal ned med 30-40 pct. i forhold til dagens priser. Og det mål skal der jo arbejdes for at nå,« siger han og tilføjer, at projektet giver gode muligheder for at gennemføre nye løsninger og nye samarbejder i en totalentreprise.

Den valgte vindmølle er en 4 MW offshore-model med gearkasse, der er en videreudvikling af selskabets meget populære 3,6 MW- model. Vingefanget på modellen er 130 meter.

Nettilslutning af hele vindmølleparken forventes at ske i 2017.

Havvind Århus Bugt, der står bag projektet, ejes fortrinsvis af jyske elselskaber med aarhusianske NRGI som hovedaktionær.

Category

bottom of page